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Dear Superintendent Koch: 

 

This letter is in response to your November 25, 2014 letter to Secretary Arne Duncan, regarding various 

inquiries that have arisen in Illinois about the requirements for State assessments under the Elementary 

and Secondary Education Act of 1965, as amended (ESEA) and, concomitantly, ESEA flexibility.  Your 

letter was referred to the Office of Elementary and Secondary Education, and I am pleased to respond on 

behalf of Secretary Duncan. 

 

Before I respond to your two specific questions, please let me emphasize the importance of the 

assessment requirements in the ESEA.  A high-quality, annual Statewide assessment system is essential 

to providing critical information regarding student achievement to parents and educators at all levels.  

When that system is aligned with the academic content and achievement standards that a State expects 

all children to know and be able to do, it provides important information on all students so that educators 

can enhance instruction, improve educational outcomes, close achievement gaps among subgroups of 

historically underserved students, and increase equity.   

 

Below, I have responded to each of  the questions  for which you have asked  ED to confirm the Illinois 

State Board of Education’s ( ISBE’s) interpretation of certain provisions of Section 1111(b)(3), 

providing the statutory and regulatory citations, as applicable, and noting any differences between the 

statutory and regulatory requirements of the ESEA and ESEA flexibility. 

 

1. Please confirm that, under the ESEA, a local educational agency (LEA) is not allowed to “take a 

year off” from assessing students. 

 

The ISBE’s interpretation is correct.  ESEA section 1111(b)(3) (20 U.S.C. § 6311(b)(3)) requires a State 

educational agency (SEA) that receives funds under Title I, Part A of the ESEA to implement in each 

local educational agency (LEA) in the State a set of high-quality, yearly academic assessments that 

includes, at a minimum, assessments in mathematics, reading or language arts, and science.  With 

respect to reading/language arts and mathematics, the assessments must be administered in each of 

grades 3 through 8 and, at minimum, once in grades 10 through 12.  With respect to science, the 

assessments must be administered, at minimum, once during grades 3 through 5, once during grades 6 
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through 9, and once during grades 10 through 12.  Under ESEA flexibility, these requirements have not 

been waived.  

 

Please note that an LEA may not avoid administering the State assessments required under ESEA 

section 1111(b)(3) by declining to accept Title I, Part A funds.  As noted above, the assessment 

requirements are State-level requirements that apply to any SEA that accepts Title I, Part A funds.  That 

SEA must then administer its assessments Statewide — including to students in LEAs that do not 

participate in Title I. 

 

Note also that, although an LEA may not “take a year off” from assessing students, under recently-

issued ESEA flexibility renewal guidance, an SEA approved for ESEA flexibility may amend its ESEA 

flexibility request to indicate that it will “pause” the implementation of its school rating or grading 

system following the administration of new, college- and career-ready aligned assessments.  An SEA 

interested in this pause would indicate that schools will retain their 2014-2015 grade or rating in 2015-

2016 but will continue to implement appropriate interventions based on the continued grade or rating.  

Further guidance about this flexibility in assigning new school ratings or grades in the year following the 

administration of new college- and career-ready aligned assessments is available on the U.S. Department 

of Education’s website. 

 

2. Please confirm that it would be inconsistent with ESEA requirements for a State to offer “a menu 

of assessments” from which local school districts could select to administer to students. 

 

The ISBE’s interpretation is correct.  ESEA section 1111(b)(3)(C)(i) requires State assessments to “be 

the same academic assessments used to measure the achievement of all children (emphasis added).”  So, 

with certain limited exceptions described below, the assessments an SEA develops must be the same for 

all students in the State.  An SEA may not assess only a sample of students, even if that sample is 

representative of students in each LEA or the State as a whole. 

 

One exception to the general requirement that a State’s assessment must be the same for all students is 

the authority in the Title I regulations for an SEA to adopt alternate academic achievement standards and 

alternate assessments aligned with those standards for students with the most significant cognitive 

disabilities.  See 34 C.F.R. §§ 200.1(d), 200.6(a)(2)(ii)(B).  These standards and assessments apply to a 

very small number of students with disabilities who, even with the very best instruction, are not likely to 

meet the grade-level academic achievement standards that apply to all students.   

 

ESEA section 1111(b)(5) (20 U.S.C. § 6311(b)(5)) is another exception.  It applies only in a State that 

provides evidence, satisfactory to the Secretary, that neither the SEA nor any other State government 

entity has sufficient authority under State law to adopt standards and assessments that would be 

applicable to all students enrolled in public schools in the State.  In this case, the SEA may meet the 

requirements of ESEA section 1111(b)(3) by adopting academic standards and assessments on a 

Statewide basis, and limiting their applicability to students served under Title I, or adopting and 

implementing policies that ensure the each Title I LEA in the State adopts academic content and 

achievement standards and aligned assessments that meet all of the requirements in section 1111(b)(3) 

and corresponding regulations and apply to all students in the LEA.   

 

Finally, the regulations permit an SEA to include a combination of State and local assessments in its 

State assessment system, but only if the SEA meets a very high bar.  Under 34 C.F.R. § 200.3(b) in 

order to include a combination of State and local assessments in its State assessment system, an SEA 

must demonstrate that the system has a rational and coherent design that –  
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 Identifies the assessments to be used;  

 Indicates the relative contribution of each assessment towards ensuring alignment with the 

State’s academic content standards and determining the adequate yearly progress (AYP)  of each 

school and LEA; and  

 Provides information regarding the progress of students relative to the State’s academic 

standards in order to inform instruction. 

 

Under 34 C.F.R. § 200.3(c), an SEA that includes local assessments in its State system must first –  

 Establish technical criteria to ensure that each local assessment meets the requirements of 34 

C.F.R. § 200.3(a)(1) and (c)(2); 

 Demonstrate that all local assessments are (1) equivalent to one another and to the State 

assessments in their content coverage, difficulty, and quality; (2) have comparable validity and 

reliability with respect to student subgroups; and (3) provide unbiased, rational, and consistent 

determinations of the annual progress of schools and LEAs in the State; 

 Review and approve each local assessment to ensure that it meets or exceeds the State’s 

technical criteria; and  

 Be able to aggregate, with confidence, data from local assessments to determine whether the 

State has made AYP. 

 

Further, while you did not ask about this, I also want to call to your attention to one additional issue.  If 

an SEA fails to comply with the assessment requirements in either the ESEA or ESEA flexibility, ED 

has a range of enforcement actions it can take including: 

 sending a letter to the SEA requesting that it come into compliance; 

 increasing monitoring; 

 placing a condition on the SEA’s Title I, Part A grant award or its ESEA flexibility request; 

 placing the SEA on high-risk status (34 C.F.R. § 80.12); 

 issuing a cease and desist order (GEPA section 456 (20 U.S.C. § 1234e)); 

 entering into a compliance agreement with the SEA to secure compliance (GEPA 457 (20 U.S.C. 

§ 1234f)); 

 withholding all or a portion of the SEA’s Title I, Part A administrative funds (ESEA section 

1111(g)(2) (20 U.S.C. § 6311(g)(2))); and 

 suspending, and then withholding, all or a portion of the State’s Title I, Part A programmatic 

funds (GEPA section 455 (20 U.S.C. § 1234d)).   

 

Please note that an SEA has similar enforcement actions available to it with respect to noncompliance by 

an LEA, including withholding an LEA’s Title I, Part A funds.  See, e.g., GEPA section 440 (20 U.S.C. 

§ 1232c(b)).  The SEA has additional enforcement options available against a non-complying LEA 

under 34 C.F.R. § 80.43. 

 

The specific enforcement action(s) ED may take would depend on the severity of non-compliance.  For 

example, if an SEA has developed a Statewide assessment system but that system is not approvable 

because it fails to meet all statutory and regulatory requirements, ED might condition the SEA’s Title I, 

Part A grant award, place the SEA on high-risk status, enter into a compliance agreement, or withhold 

State administrative funds.  ED has, in fact, withheld Title I, Part A administrative funds under ESEA 

section 1111(g) (20 U.S.C. § 6311(g)) from a number of States for failure to comply with the assessment 

requirements in ESEA section 1111(b)(3).  On the other hand, if an SEA or LEA refuses to implement 

an assessment system that meets the statutory and regulatory requirements, ED might seek to withhold 

programmatic funds from the State and expect the SEA to withhold from the LEA.  Clearly, if an SEA 
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or LEA fails to comply with the assessment requirements in either the ESEA or ESEA flexibility, it 

could place its Title I, Part A funds in jeopardy.   

 

An SEA or LEA that fails to comply with assessment requirements could also find itself out of 

compliance with a wide range of additional Federal programs that rely on Statewide assessment results, 

putting additional funds at risk.  These additional programs include those targeting students most at risk 

including, but not limited to:  the School Improvement Grants (SIG) program; ESEA Title III; Part B of 

the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA); programs for rural schools under ESEA Title 

VI; migrant education under ESEA Title I, Part C; and programs focused on professional development 

and other supports for teachers, such as ESEA Title II. 

 

Please do not hesitate to contact me if you need additional information or clarification.  Thank you for 

your continued commitment to supporting all educators and enhancing education for all of Illinois’ 

students. 

 

Sincerely, 

 

 

 

 

Deborah Delisle 

Assistant Secretary 

  

 

 

 

 

 

 


